از مواردی که همیشه دارای پیچیدگیهایی بوده است، قوانین پیش فروش آپارتمان است. در خصوص قوانین پیش فروش آپارتمان، همیشه باید مسائلی را مدنظر داشته باشید. چرا که این مورد هنوز تمام نشده است و ممکن است در آینده مشکلاتی را به همراه داشته باشد. در ادامه قوانین پیش فروش آپارتمان را توضیح خواهیم داد. اگر به دادگاهها مراجعه کنید شاهد اختلافاتی بین فروشنده و خریدار خواهید بود که در خصوص پیش فروش آپارتمان رخ داده است. به همین دلیل اگر قصد انجام چنین کاری را دارید باید به این قوانین اشراف کامل داشته باشید تا در آینده دچار مشکل نشوید.
همانطور که بالاتر نیز عنوان کردین در سال ۱۳۸۹ قانونگذاران تصمیم گرفتند قانونی را تصویب کنند تا قوانین پیش فروش آپارتمان، در آن کمتر دچار پیچیدگی شود. و خریدار و فروشنده هنگام انجام معامله مواردی را مد نظر داشته باشند تا در آینده و در صورت بروز مشکل خرید و فروششان زیر سوال نرود.
شاید این سوال برای شما ایجاد شود که منظور از پیش فروش آپارتمان چه چیزی است؟
اگر قصد پیش فروش آپارتمانی را دارید باید بدانید طبق قوانین حاکم در کشور، تمامی مراحل این کار باید در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسد. و ثبت مراحل پیش فروش آپارتمان تنها در بنگاههای املاک کافی نیست و برای درج آگهی در وب سایتها و جراید، باید از دفاتر معتبر مجوز دریافت شود. اگر افراد بدون اقداماتی که در قانون درج شده است نسبت به ثبت آگهی و یا پیش فروش آپارتمان اقدام نمایند جریمهای معادل ۹۱ روز زندانی متحمل خواهند شد. نکات مهمی که در هنگام پیش فروش آپارتمان باید به آن توجه داشته باشید به شرح ذیل میباشد.
باید اطلاعات مالک و خریدار به طور صریح در قرارداد قید شود. در این قسمت بهتر است اطلاعات مالک از قبیل مشخصات محل سکونت، مشخصات شناسنامه و غیر به طور کامل در اختیار شخص خریدار قرار بگیرد.
جزئیات و مشخصات
این بخش نیز مانند تمامی قراردادهای دیگر بسیار مهم میباشد. در این بخش تمامی جزئیات باید به صورت روشن قید گردد. در آپارتمانی که در حال فروش است تا روز انجام معامله و روز اتمام، امکانات و جزئیات خارجی آن مشخص نیست. در این بند به طور ویژه، باید جزئیاتی که قرار است در آپارتمان در مرحله نهایی تحویل داده شود به طور واضح قید گردد. شاید برایتان جالب باشد بدانید بر اساس قوانینی که در پیش فروش آپارتمانها حاکم میباشد، اگر شخص پیش فروشنده و یا شخص سرمایهگذار، بدون انجام سرمایهگذاری، به انتشار آگهی اقدام کند تا ۹۱ روز به حبس محکوم خواهد شد. مشخصاتی که در قسمت جزئیات قرارداد باید به طور کامل درج گردد به شرح ذیل میباشد.
تعداد طبقاتی که در واحد درج میگردد به شرح ذیل می باشد.
موقعیت مکانی، متراژ واحد، شماره طبقه، نوع کاربری، انباری و پارکینگ، سیستم گرمایش و سرمایش، نمای بیرونی ساختمان، مصالح به کار رفته، جزئیات، دکوراسیون و زمان تحویل.
به دلیل آنکه تحویل آپارتمان و پیش فروش آن با توجه به شرایط و زمان سرمایهگذاری در آینده مشخص میشود، قیمت آن نیز به صورت اقساط میباشد. در قرارداد پیش فروش آپارتمان، باید به صورت واضح قید گردد که دقیقاً چه مقدار وجه به صورت نقد و اقساط در چه تاریخ و با چه شماره چکهایی پرداخت میشود.
قوانینی که در پیش فروش آپارتمانها حاکم میباشد به همراه توافقنامه، معمولاً در دفاتر اسناد رسمی امضا میشود. و حداقل باید ۱۰ درصد از مبلغ کل قرارداد به صورت نقدی پرداخت گردد و مابقی مبلغ طبق توافق فروشنده در تاریخهای مشخص و بر اساس میزان پیشرفت کار پرداخت گردد. توجه داشته باشید اگر پرداخت مبلغ در صورت پیشرفت کار در قرارداد مکتوب نشده باشد، شخص خریدار میتواند دیرتر از زمان مقرر نسبت به پرداخت اقساط اقدام نماید. در ضمن اگر پرداخت اقساط ظرف یک ماه جاری پرداخت نگردد قرارداد از سمت مالک فسخ میشود و این امکان وجود خواهد داشت.
در خرداد ماه سال ۱۳۹۳ هیئت وزیران و وزارت دادگستری راه و شهرسازی و همچنین سازمان ثبت و اسناد و املاک کشور، با تاییدیه قوه قضاییه، مادهای را تحت عنوان قانون پیش فروش آپارتمانها ارائه کرد. این قانون به شرح ذیل میباشد:
واگذاری و پیش فروش تعهدات و حقوق طرفین باید به صورت رسمی و از طریق دفاتر معتبر اسناد رسمی با رعایت تمامی شرایط تنظیم و منعقد گردد. خلاصه آن نیز در سند مالکیت، به اداره ثبت، اسناد و املاک کشور برسد.
لازم است بدانید نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمانها، توسط کانون سردفتران و دفتریاران، جهت استفاده در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت. در این مرحله واحد ثبت وظیفه دارد پاسخ استعلام آخرین وضعیت ملک، نام و مشخصات مالک را ظرف ۵ روز کاری به دفترخانه مورد نظر ابلاغ نماید. توجه داشته باشید سردفتر اسناد رسمی وظیفه دارد بعد از تنظیم و امضای قرارداد، بلافاصله آن را در سامانه الکترونیکی سازمان ثبت و اسناد کشور ثبت نماید.
در مقابل واحد ثبتی نیز وظیفه دارد در طول ۲۴ ساعت کاری، خلاصه مربوط به دفاتر املاک را دریافت و ثبت کند. در این مرحله ضرورتی برای ارسال سند به اداره ثبت و اسناد کشور وجود ندارد. توجه داشته باشید طبق این آیین نامه، تمامی مهندسین و پیمانکاران رسمی و غیر رسمی، وظیفه دارند طبق ضوابط و مقررات شهرسازی و دستورالعملهای قانونی، رفتار کنند.
در این آیین نامه تاکید شده است که در قرارداد پیش فروش آپارتمانها باید وضعیت مشاعات ،حقوق ارتفاعی، انباری و سایر واحدها به صورت صریح درج گردد. در نظر داشته باشید ملاک محاسبه نهایی آپارتمان با توجه به ماده ۷ قانون و صورت مجلس تفکیکی انجام خواهد شد.
طبق ماده ۲۴ قانون پیش فروش آپارتمانها، مشاورین املاک باید بعد از انجام توافقات، مذاکرات و تنظیم سند، شخص خریدار و فروشنده را به یکی از دفاتر اسناد رسمی ارجاع دهند. در صورتی که این کار از سمت مشاورین املاک انجام نشود در سال اول تا یک سال و در سال دوم تا دو سال امکان تعلیق پروانه کسب برای آنها وجود خواهد داشت. و در صورتی که این کار برای بار سوم نیز انجام شود ابطال پروانه کسب انجام خواهد شد. به صورت کلی میتوان گفت برای آنکه افراد عام از تمامی قوانین پیش فروش آپارتمانها مطلع نیستند بهتر است برای انجام این کار به وکلای خبره و یا دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند. و در این خصوص از آنها مشاورههایی را دریافت کنند تا در حین انجام کار و بعد از آن دچار مشکل نشود.
همچنین همانطور که بالاتر نیز اشاره کردیم انجام معامله، در دفاتر املاک خارج از قانون میباشد و در صورت انجام این کار معامله از اعتبار ساقط است. در نتیجه برای آنکه خیالتان از انجام معامله آسوده باشد در ابتدا نیز و بعد از انجام مذاکرات، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید. و تمامی مراحل را زیر نظر متخصصین این حوزه انجام دهید.
لازم به ذکر است اگر هر یک از خریداران و یا فروشندگان در پیش فروش آپارتمان نسبت به انجام این کار تخلف کنند و به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نکنند، خاطی شناخته میشوند. در بعضی از مواقع نیز ممکن است علاوه بر جریمههای نقدی، زندان و محکومیت جزایی نیز برای آنها وجود داشته باشد. در نتیجه سندیت بخشیدن به قراردادهای پیش فروش آپارتمانها، یکی از مهمترین مراحل انجام کار در هنگام خرید آپارتمان و یا پیش فروش آن میباشد.