نرخ بازگشت سرمایه در ملک (ROI) معیاری است که سرمایه گذاران در حوزه املاک و مستغلات از آن برای تعیین بازده یک ملک استفاده می کنند. در این روش، درصد سود حاصل از سرمایه گذاری در مقایسه با هزینه اولیه برآورد می شود. برآورد این نرخ به سرمایه گذاران کمک می کند تا با سنجش عملکرد خود تصمیمات بهتری برای سرمایه گذاری های آینده بگیرند و بیشترین سوددهی را از دارایی های خود ببرند. در واقع، نرخ بازگشت سرمایه تعیین می کند که آیا باید در یک ملک خاص سرمایه گذاری کنید یا خیر؟ همین طور به شما راهنمایی می کند که چگونه آن را با سایر سرمایه گذاری های ملکی مشابه مقایسه نمایید. نرخ بازگشت سرمایه در ملک همچنین هزینه های شما را برآورد می کند. این امر به شما در محاسبه درآمد خالص عملیاتی (NOI) کمک می کند. به این ترتیب، شما می توانید ارزیابی کنید که آیا درآمد بالقوه آن هزینه ها به روشی منطقی جبران می شود یا خیر.
نرخ بازگشت سرمایه در ملک یکی از معیارهای مهم برای ارزیابی عملکرد سرمایه گذاری در حوزه ملکی است و با توجه به عوامل مختلفی از جمله محل، نوع ملک و مالیات بر دارایی متغیر خواهد بود. قیمت خرید ملک، هزینههای نگهداری و تعمیرات، درآمد اجاره، افزایش قیمت ملک و هزینه های مالیاتی می توانند بر نرخ بازگشت سرمایه در ملک تاثیرگذار باشند. هنگام ارزیابی این نرخ باید به عوامل تهدیدکننده از جمله ریسک بازار، تورم، اجاره و تغییرات قوانین و مقررات توجه کرد و این موارد را در محاسبات لحاظ نمود.
برای محاسبه نرخ بازگشت سرمایه در ملک، باید سود خالص حاصل از سرمایهگذاری در ملک را بر هزینه ها تقسیم کنید و عدد به دست آمده را در 100 ضرب نمایید:
نرخ بازگشت سرمایه = (سود خالص / هزینه سرمایه گذاری) x ۱۰۰
نرخ بازگشت سرمایه در ملک به عنوان یک شاخص مالی مهم در بازاریابی هم شناخته می شود و به هدف تعیین احتمال سودآوری و یا زیان برای سرمایه گذاری در حوزه املاک به کار می رود. به بیان ساده تر، این نرخ نمایانگر نسبت سود و یا ضرر و زیان به هزینه اولیه است. هر چند این نرخ یک نسبت به شمار می آید، اما به طور معمول به شکل درصد تعیین می گردد. مهم ترین نکته در برآورد نرخ بازگشت سرمایه در ملک این است که نباید سود، هزینه و درآمدهای غیر مرتبط را در محاسبات آورد. فرض کنید قرار است این نرخ بر روی یک ملک اجاره ای محاسبه شود. در این صورت باید درآمد حاصل از اجاره را در نظر گرفت و به هزینه های جانبی دیگر نظیر تعمیر و نگه داری ساختمان توجهی نداشت.
ارزیابی سودآوری، قابلیت تحلیل مقایسه ای و محاسبه آسان از مهم ترین ویژگی های تعیین نرخ بازگشت سرمایه در ملک به شمار می آیند. محاسبه این نرخ به سرمایه گذار کمک می کند که درآمد خالص حاصل از سرمایه گذاری خود را در یک ملک مشخص ارزیابی نماید تا در صورت لزوم بتواند از روش های کارآمد برای سودآوری بهره گیرد. سهولت در محاسبه می تواند به شما کمک کند تا بازده سرمایه گذاری را در موارد مشابه مقایسه و بررسی نمایید. به طور کلی، اغلب سرمایه گذاران ملک بازدهی سریع تر را ترجیح می دهد و ممکن است نرخ بازگشت سرمایه پایین تری را در ازای ریسک کمتر بپذیرند.
شما به عنوان یک مالک یا سرمایه گذار در حوزه املاک، باید به دنبال روش های موثر برای به حداکثر رساندن نرخ بازگشت سرمایه در ملک خود باشید. در واقع، افزایش نرخ بازگشت سرمایه می تواند از اهمیت بسیاری برخوردار باشد و برای سرمایه گذاران و صاحبان ملک مزیت های قابل توجهی داشته باشد. برخی از روش های کاربردی برای افزایش نرخ بازگشت سرمایه در ملک عبارتند از:
با توجه به این روش ها، سرمایه گذاران و صاحبان ملک می توانند نرخ بازگشت سرمایه در ملک خود را بهبود بخشند و عملکرد بهتری از سرمایه گذاری خود در حوزه ملک به دست آورند.
هر چند فرآیند محاسبه نرخ بازگشت سرمایه در ملک ساده است، اما محدودیت هایی به همراه دارد. این نرخ ارزش زمانی پول و یا دوره نگه داری سرمایه را در نظر نمی گیرد. محاسبه نرخ بازگشت سرمایه برای ارزیابی سرمایه گذاری های طولانی مدت دقت کمتری دارد. همچنین در محاسبه این نرخ ریسک ها مورد ارزیابی قرار نمی گیرند. از آن جایی که بین بازده و ریسک ارتباط مستقیمی وجود دارد، لازم است در هنگام خطرات و ریسک های سرمایه گذاری در نظر گرفته شوند. چنان چه قصد دارید نرخ بازگشت سرمایه در ملک را به درستی ارزیابی نمایید، لازم است به شاخص ها و عوامل تاثیرگذار بر قیمت ملک نظیر موقعیت جغرافیایی، دسترسی محلی و مواردی از این قبیل توجه شود. سرمایه گذاری در ملک معمولاً پروسه ای بلند مدت است، بنابراین نباید تمرکز بر نتایج کوتاه مدت باشد.
نرخ بازگشت سرمایه در ملک نشان دهنده این است که اگر یک فرد ملک خود را اجاره دهد، پس از گذشت چند سال می تواند سرمایه اولیه خود را بازگرداند، با این فرض که هزینه های جانبی ملک را در نظر نگیرد.
برای محاسبه نرخ بازگشت سرمایه در ملک، از یک فرمول ساده استفاده می شود که با توجه به قیمت و میزان اجاره ملک به دست می آید. برای این منظور، ابتدا باید قیمت ملک مورد نظر را پیدا کنید. برای اطلاع از قیمت روز ملک می توانید از وب سایت ها یا مشاوران املاک کمک بگیرید. سپس لازم است مبلغ رهن به معادل اجاره را به دست آورید. ساده ترین روش تبدیل هر ده میلیون به سیصد هزار تومان است. همچنین می توانید از تبدیل هر صد میلیون به سه میلیون استفاده نمایید. با محاسبه مجموع این مبالغ، کل اجاره ماهیانه ملک را محاسبه کنید و آن را در 12 ضرب کنید تا اجاره سالیانه ملک به دست آید. در پایان، با تقسیم قیمت به اجاره سالیانه، به راحتی می توانید نرخ بازگشت سرمایه در ملک را به دست آورید. برای مثال، اگر این عدد برابر با ده باشد، به این معنی است که ده سال طول می کشد تا سرمایه اولیه به شما بازگردد.
نرخ بازگشت سرمایه در ملک، یکی از مهم ترین شاخص های بازار مالی است و بسیار مورد توجه سرمایه گذاران قرار دارد. بازار مسکن نسبت به سایر بازارهای مالی، به طور نسبی با ریسک کمتری مواجه است و بسیاری از افراد ترجیح می دهند پول خود را در این بازار سرمایه گذاری کنند. علاوه بر حفظ ارزش پول و کسب درآمد، دلایل دیگری وجود دارند که می توانند بازار مسکن را تبدیل به یک انتخاب مناسب برای سرمایه گذاری نمایند. در همین راستا، اجاره دادن ملک به عنوان یک روش برای کسب درآمد و بازگرداندن سرمایه اولیه مورد استقبال واقع شده است. با محاسبه نرخ بازگشت، سرمایه گذار دید گسترده تر و جامع تری نسبت به بازار مسکن پیدا خواهد کرد و به این نتیجه می رسد که در کدام منطقه و به چه شکل باید سرمایه گذاری کند تا سرمایه اولیه خود را در کوتاه ترین زمان به دست آورد.