بازار مسکن در کلان شهر مشهد در چند سال گذشته همچون دیگر شهرهای بزرگ و پرجمعیت ایران، روندی رو به رشد داشته است. بازار مسکن مشهد در سال 1402 تحت تاثیر مولفه های مختلفی از جمله نرخ تورم، نوسانات بازار ارز و مسائل اقتصادی، با چالش هایی خاص روبرو بوده است. با این حال، بازار مسکن در این شهر در مقایسه با تهران و شهرهای بزرگ دیگر وضعیت بهتری داشته است. بر اساس مشاهدات کارشناسان، اجرای سیاست های دولت در راستای توسعه مناطق مختلف در مشهد یکی از دلایل رشد بازار املاک و مستغلات در این شهر به شمار می آید. همچنین تسهیلات نوسازی بافت های فرسوده به ساخت و ساز در مناطقی که قیمت زمین پایین تر است، به رونق بازار مسکن مشهد در سال 1402 کمک کرده است. با این حال، مشهد هم مانند شهرهای دیگر کشور تحت تاثیر تنش های اقتصادی دارای رکود در بازار بوده است.
هر چند تجربه نشان داده است که رشد قیمت در ملک موجب رونق ساخت و ساز می شود و در نتیجه، بازار از حالت رکود خارج خواهد شد. یکی از نکات قابل توجه در بازار مسکن مشهد در سال 1402 این است که عمده معاملات ملک در این شهر از سوی سرمایه گذارها انجام می شود. از آن جایی که سرمایه گذاری بلند مدت در مسکن، کم ریسک و سودآور است، افراد بسیاری به هدف سرمایه گذاری به خرید و فروش ملک در مشهد روی آورده اند. مهم ترین دلیل انتخاب مشهد، ظرفیت بالقوه شهر برای سرمایه گذاری در حوزه املاک و مستغلات است. ناگفته نماند که درصدی از معاملات ملکی در این شهر توسط خریداران مصرفی انجام می شود.
بازار مسکن در مشهد به دلیل اهمیت مذهبی و جاذبه های گردشگری، تاریخی و طبیعی همواره مورد توجه سرمایه گذاران بوده است. از این رو، عرضه و تقاضا یک عامل اساسی در تعیین قیمت ها در این شهر به شمار می آید. یکی از نکات مهم در بازار مسکن این شهر، تقاضای بالا است. این شهر پرجمعیت علاوه بر ساکنان خود سالانه میزبان تعداد زیادی از زائرین و گردشگران داخلی و خارجی است. رشد جمعیت یکی از دلایل افزایش تقاضا برای مسکن محسوب می شود. بدیهی است که در شرایط مواجهه با افزایش تقاضا و عرضه محدود، قیمت ها رشد صعودی خواهند داشت. همچنین نباید تاثیر شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی منطقه بر عرضه و تقاضا را نادیده گرفت.
موقعیت جغرافیایی مشهد به عنوان یکی از شهرهای مهم در شمال شرق ایران از نکات مهم در جذب سرمایه گذاران ملک محسوب می شود. هم مرز بودن این شهر با کشورهای همسایه یکی دیگر از دلایل اهمیت سرمایه گذاری مسکن در این شهر به شمار می آید. موقعیت جغرافیایی شهر یکی از عوامل کلیدی برای افزایش تقاضا برای مسکن است و این امر منجر به بالا رفتن قیمت ملک در این منطقه می شود. بازار مسکن مشهد در سال 1402 افزایش قیمت داشته است و موقعیت جغرافیایی شهر به عنوان یکی از عوامل دخیل در رشد قیمت ها در نظر گرفته می شود.
یکی از نکات اصلی در بررسی بازار مسکن مشهد در سال 1402، بررسی نیازهای بازار است. شناخت صحیح و آگاهانه بازار مسکن به کارشناسان این امکان را می دهد با درک نیازهای مشتریان، برنامه ریزی بهتری و موثرتری داشته باشند. با بررسی نیازهای بازار مسکن می توان به آمار دقیقی در مورد متوسط بودجه افراد و تسهیلات ویژه برای مشتریان دسترسی پیدا کرد. همچنین می توان به درصد مشخصی از نوع معاملات ملکی (خرید ملک برای سکونت، سرمایه گذاری، اجاره، ساخت و ساز، اجاره کوتاه مدت به زائرین، بازسازی، مشارکت در ساخت و تهاتر ملک) دست یافت.
یکی دیگر از موضوعات مورد توجه در بازار مسکن مشهد در سال 1402، بررسی طرح های در حال اجرا و پروژه های تکمیل شده در این شهر است. با نگاهی اجمالی به تعداد پروژه های ساختمانی و ارتقای کیفیت زیرساخت ها می توان به این نتیجه رسید که بازار مسکن در مشهد به دلیل توسعه شهری، رونق یافته است. زیرساخت های عمومی و شهری از دیگر مواردی است که بر رشد قیمت در مشهد نقش داشته است.
بازار مسکن مشهد در سال 1402 تحت تاثیر عوامل دیگری نظیر افزایش جمعیت شهر و مهاجرت گسترده افراد از شهرهای اطراف (خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی) به مشهد بوده است. این روند افزایشی موجب نیاز بالای جامعه به خرید و اجاره مسکن در شهر شده است. همچنین، تعداد قابل توجه خانه های کلنگی در مشهد که شرایط مناسبی برای ساخت، مشارکت یا بازسازی دارند نیز در بازار مسکن تاثیرگذار بوده است. با توجه به صنایع متنوع و پتانسیلهای بالقوه برای توسعه شهری، فرصتهای بسیاری برای سرمایه گذاری در حوزه املاک و مستغلات به وجود آمده است.
با توجه به این که عوامل تاثیرگذار بر حوزه مسکن، چند بعدی هستند، لذا بررسی بازار مسکن مشهد در سال 1402 باید با نگرشی جامع و نگاهی چند بعدی صورت پذیرد. یکی از مولفه های مهم در این بازار، سیاست ها و رویکرد دولت در ارتباط با این موضوع است. وام برای خرید و ساخت مسکن، راهکارهای موثر برای اقشار کم درآمد و تسهیلات برای بافت های فرسوده و مناطق حاشیه نشین شهر از جمله مهم ترین دستاوردهای دولت در این زمینه به شمار می آید. همچنین برقراری تعادل میان عرضه و تقاضا، تخفیف های مالیاتی و کاهش نرخ بهره بانکی از دیگر سیاست های دولت برای کنترل بازار مسکن در کلان شهرها از جمله مشهد محسوب می شوند.
شهر مشهد با وجود جاذبه های فرهنگی و دینی خاص خود، یکی از پرجمعیت ترین شهرهای ایران است که همواره بازار مسکن پویا و پر رونقی دارد. با توجه به وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور، بازار مسکن در مشهد نیز تحت تاثیر تغییرات مختلف قرار گرفته و تحولات متعددی را تجربه کرده است.
یکی از عوامل مهم در بازار مسکن مشهد در سال 1402، افزایش جمعیت شهری است. با روند رو به رشد جمعیت، نیاز به مسکن مناسب نیز افزایش یافته و این امر باعث افزایش تقاضا برای خرید و اجاره مسکن در شهر شده است. این موضوع افزایش قیمت مسکن در مناطق مختلف شهر را در پی داشته است. همچنین، توسعه شبکه حمل و نقل عمومی و زیرساخت های شهری نیز تاثیر بسزایی در بازار مسکن مشهد داشته است.
با توجه به این تحولات بازار مسکن مشهد در سال 1402، به یک فضای پویا و پر رقابت تبدیل شده است. سازندگان و سرمایه گذاران در حال رقابت برای کسب فرصت های سرمایه گذاری در این بازار هستند و این امر باعث تنوع و ابتکار در طرح ها و پروژه های تجاری و مسکونی شده است. با توجه به پیچیدگی ها و چالش های بازار مسکن، نظارت دقیق و کنترل مناسب بر آن ضروری است. بنابراین باید به ضوابط و مقررات شهرسازی در شهر مشهد توجه کافی داده شود تا بتوان از رشد و رونق پایدار در این بازار بهره برد.
https://sandsofwealth.com/blogs/news/iran-real-estate-market
https://blog.kurby.ai/the-evolution-of-mashhad-irans-real-estate-market-over-the-last-decade/