در سال ۱۴۰۲، رکود یکی از شاخصه های برجسته بازار مسکن بود. در این سال وضعیت مسکن با چالش های متعددی از جمله افزایش قیمت، تورم بالا و کاهش قدرت خرید مواجه شد. هر یک از این عوامل رکود بازار مسکن را تشدید کردند. رکود و افزایش قیمت در مناطق مختلف کشور متفاوت بود، به طوری که در برخی از مناطق قیمت مسکن بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافت. در این دوران، یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت مسکن، کمبود عرضه بود. پیشبینی وضعیت مسکن در ۱۴۰۳ دشوار است، زیرا به عوامل مختلفی از جمله انتظارات تورمی جامعه، سیاست های دولت، شرایط اقتصادی کلان و تحولات بین المللی وابسته است.
با توجه به تغییرات اقتصادی و چالش های بازار مسکن، پیش بینی قیمت مسکن در 1403، رونق خواهد یافت یا همچنان دچار رکود خواهد شد؟ با توجه به روندهای فعلی، احتمالات گوناگونی برای پیشبینی وضعیت مسکن سال 1403 در نظر گرفته میشود. از مهم ترین این موارد می توان به ادامه روند صعودی قیمت مسکن و افزایش تقاضا برای مسکن اشاره کرد. همچنین رونق نسبی در ساخت و ساز، تنوع در معاملات مسکن و نقش دولت در بازار مسکن از دیگر مواردی هستند که در پیشبینی وضعیت مسکن 1403 تاثیرگذار خواهند بود.
مسکن یکی از موضوعات مهم در اقتصاد هر کشور است و در ایران نیز اهمیت بسیاری دارد. هنگام پیشبینی وضعیت مسکن لازم است به عواملی نظیر عرضه و تقاضا، قوانین و مقررات و شرایط اقتصادی توجه نمود. از دیگر عوامل موثر بر قیمت مسکن در 1403 می توان این موارد را نام برد:
با نگاه به آمار و ارقام سال گذشته، می توان به اعدادی دست یافت که ممکن است تا حدودی پیشبینی وضعیت مسکن 1403 را روشن کنند. به طور کلی، آمار نشان می دهد که علاوه بر تورم عمومی، شاخص و متوسط قیمت نهاده های ساختمانی و قیمت مسکن نیز افزایش یافته اند. در این میان، تحرکات بازار ارز نیز تاثیرگذار بوده است، اما برای ارزیابی و پیش بینی بازار مسکن در سال 1403 تنها نباید به این موارد بسنده کرد. باید تاثیرات دیگر بخش ها را نیز در نظر گرفت.
عرضه و تقاضا از عوامل اصلی و مهمی به شمار می آیند که قیمت مسکن را تحت تاثیر قرار می دهند و برای پیشبینی وضعیت مسکن باید به این مورد توجه ویژه داشت.
تعادل بین عرضه و تقاضا یکی از دلایل تاثیرگذار در تعیین قیمت مسکن در 1403 است. در واقع، نباید تاثیرات قابل توجه این دو را بر قیمت ها نادیده گرفت. افزایش تقاضا برای مسکن در مناطق خاص، می تواند منجر به افزایش قیمت ها شود. همچنین، کاهش عرضه مسکن در بازار می تواند باعث افزایش قیمت ها شود.
احتمالاً کمتر کسی وجود دارد که از وضعیت تورم آگاه نباشد و نداند که تورم بالای حاکم در کشور بر اقتصاد و بازارهای مختلف از جمله مسکن تاثیرگذار بوده است. تورم یکی از عواملی است که میتواند تاثیر زیادی بر روند قیمت گذاری در بازار مسکن داشته باشد. در سال های اخیر، به دلیل تحریم های سخت، اقتصاد با چالش های فراوانی مواجه شده است. محدودیت بودجه، کاهش ارزش پول ملی و افزایش تورم هر یک نقش بسزایی در بازار مسکن داشته اند.
به منظور پیشبینی وضعیت مسکن در سال 1403 با توجه به تورم، لازم است به این موارد توجه داشت:
شرایط اقتصادی یکی از ارکان مهم برای پیشبینی وضعیت مسکن محسوب می شود. عوامل متعددی همچون سطح درآمد و شرایط اقتصادی و اجتماعی از دیگر عوامل موثر بر قیمت مسکن در 1403 به شمار می آیند. در صورت کاهش ارزش پول و وجود شرایط اقتصادی نامطلوب، قیمت مسکن ممکن است افزایش یابد. همچنین در پیش بینی بازار مسکن، نباید از نقش موثر بازار سرمایه غافل شد. بازار سهام و بازار مسکن رابطه ای متقابل دارند و نوسانات بازارهای مالی میتواند تاثیری مستقیم بر قیمت مسکن داشته باشد. بنابراین، در تحلیل قیمت و پیشبینی وضعیت مسکن، لازم است همه این عوامل را در نظر گرفت و به صورت جامع آن ها را مورد بررسی قرار داد.
سیاست های دولت یکی دیگر از عوامل مهم برای پیشبینی وضعیت مسکن در سال 1403 به شمار می آید. اعتباردهی و ایجاد تسهیلات برای واگذاری زمین دو مورد اساسی از سیاست های دولت محسوب می شوند که بر تعیین قیمت مسکن در 1403 نقش دارند.
یکی از نکات مهم در هنگام پیش بینی بازار مسکن، سیاست های دولت در زمینه تامین مسکن برای اقشار ضعیف و حفظ حقوق مالکانه است. همچنین قوانین و مقررات دولتی می توانند بر قیمت مسکن در 1403 تاثیرگذار باشند. سیاستها و تصمیمات دولت در زمینه مسکن، از جمله ارائه تسهیلات، کنترل قیمت ها و محدودیت ها در ساخت و ساز، می توانند قیمت مسکن را تغییر دهند.
نرخ بهره بانکی تاثیر زیادی بر هزینه تامین مالی برای خرید و قیمت مسکن در 1403 دارد. افزایش نرخ بهره بانکی پرداخت ماهانه برای وام های مسکن را بالا می برد. این امر در رشد صعودی قیمت ها تاثیرگذار خواهد بود. عواملی همچون تورم، نرخ بهره بانکی، و تحولات اقتصادی کشور، می توانند بر ارزش پول تاثیرگذار باشند و در نتیجه، برای پیشبینی وضعیت مسکن 1403 باید مورد توجه قرار گیرند.
عوامل اقتصادی و سیاسی داخلی و خارجی یکی دیگر از نکاتی است که در هنگام پیشبینی وضعیت مسکن باید به آن توجه داشت. تحریم ها، نوسانات نرخ ارز، تاثیرات روانشناسی بازار، افزایش هزینه ساخت و نگه داری، تغییرات قوانین و مقررات، همه و همه می توانند به تغییرات قیمت گذاری در بازار مسکن منجر شوند.
پیشبینی وضعیت مسکن در سال 1403 به عوامل مختلفی از جمله شرایط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بستگی دارد. با توجه به وضعیت فعلی اقتصاد کشور، می توان پیش بینی کرد در صورتی که شرایط اقتصادی بهبود یابد و تورم کنترل شود، بازار مسکن نیز رونق خواهد گرفت.
https://www.homeloanexperts.com.au/home-loan-articles/10-factors-affecting-the-property-market/